Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους, απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη και βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος. Το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη», από το αρχαιοελληνικό σάμος που σημαίνει «υψηλή». Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι». Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού – οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» – και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί. H Σαμοθράκη δεν φημίζεται για τις παραλίες, αλλά για τις βάθρες της.

Καταρράκτης στο επίπεδο της πρώτης βάθρας στον χείμαρρο Φονιά.

Από τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να ακολουθήσετε το πολύ γνωστό και πολυπερπατημένο μονοπάτι -κατά μήκος του χειμάρρου μέσα από πλούσιο πλατανοδάσος- το οποίο οδηγεί στην πρώτη βάθρα, του Φονιά (χρόνος διαδρομής 30 λεπτά). Το μονοπάτι συνεχίζει προς την Κλείδωση, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης του νησιού με ύψος 35 μέτρα. Εδώ απαιτείται προσοχή, γιατί το έδαφος και τα βράχια είναι γλιστερά και οι κλίσεις απότομες (βαθμός δυσκολίας 3, ώρες πορείας 2). Από την αρχή του μονοπατιού, και ακολουθώντας τον Φονιά προς την εκβολή του, μπορείτε να επισκεφθείτε την Βδελολίμνη. Είναι μια ρηχή λίμνη δίπλα στην θάλασσα που καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δάσος σκλήθρου, μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην παραλία όπου εκβάλλει ο χείμαρρος, βρίσκεται ο Πύργος τους Φονιά, του οποίου το όνομα «φονιάς» δεν αφορά τον πύργο αλλά το ποτάμι, είναι μεσαιωνικό κτίσμα, έργο των Gattilusi.

Βάθρα παραδείσου, δίπλα στον οικισμό Θέρμες.

Η Γριά Βάθρα είναι ίσως η πλέον προσβάσιμη στο νησί και επομένως ιδανική για όσους δεν θέλουν για οποιονδήποτε λόγο να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις περπατώντας. Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητο σε ένα μικρό ξέφωτο (υπάρχει σήμανση) και μπείτε στο πυκνό παραποτάμιο δάσος. Οδηγός σας ένα τσιμεντένιο ρυάκι και ηχητική υπόκρουση… τα τζιτζίκια, που οργιάζουν κάτω από το ζεστό καλοκαιρινό ήλιο. Δέκα λεπτά αργότερα βρίσκεστε στην πρώτη βάθρα, στην οποία καταλήγει ένας μικρός καταρράκτης. Το τοπίο είναι υπέροχο…

Κρυφές βάθρες στην Σαμοθράκη.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το τοπίο είναι μοναδικό σε όλη τη διαδρομή, ωστόσο καλό θα ήταν να μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας, ως άλλοι… Iντιάνα Tζόουνς. Πολλοί έχουν τραυματιστεί σε όλο το νησί, προσπαθώντας να φθάσουν στην επόμενη βάθρα. Και πολλοί είναι εκείνοι που έφτασαν και μετά δεν μπορούσαν να επιστρέψουν. Όσο για τις ίδιες τις βάθρες; Το νησί είναι γεμάτο με τις εντυπωσιακές αυτές γωνιές• αρκεί να έχετε χρόνο και διάθεση να τις ανακαλύψετε…

Το βουνό Σάος.

Απόκρημνα βουνά, με υψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι (1611μ), που είναι η ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου μετά τον Ψηλορείτη και έχει συμπεριληφθεί τελευταία στο Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι.

Παραλία παχιάς άμμου.

Από τις οδικώς προσβάσιμες ακτές, πολύ όμορφη είναι η ακτή της Παχιάς Άμμου, η οποία θυμίζει τις αντίστοιχες των Kυκλάδων, με λαμπερή άμμο και καταγάλανα νερά. Είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού. Απέχει 17 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Είναι μια τεράστια αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών, Παλαιόπολη.

Λίγο μακρύτερα από το μουσείο βρίσκεται το περίφημο Ιερό των Μεγάλων Θεών, ένας χώρος που συνδέθηκε άρρηκτα με τα «μυστήρια της Σαμοθράκης» (ή Καβείρια μυστήρια), τελετές το περιεχόμενο των οποίων παραμένει αινιγματικό.

Αρσινόειον.

Αξίζει να διαθέσετε μία ώρα τουλάχιστον, για να περιδιαβάσετε ανάμεσα στο Ιερό (325 – 150 π.Χ.), το θόλο της Αρσινόης (288 – 270 π.Χ.), τη στοά (3ος αι. π.Χ.), το μνημείο της Νίκης (2ος αι. π.Χ.), και να φθάσετε μέχρι το πρόπυλο του Πτολεμαίου Β΄ (285 – 281 π.Χ.) και τη νότια νεκρόπολη (μέσα 6ου αι. π.Χ. έως αρχές 2ου αι. μ.Χ.).

Πύργοι των Γατελούζων στην Παλαιόπολη.

Οι πύργοι ήταν το τοπικό «κέντρο ελέγχου» της μεγάλης μεσαιωνικής οχύρωσης (έκτασης 1.800 τ.μ.) και η οποία, μαζί με την αντίστοιχη της Χώρας, χρονολογείται στα 1431 – 1433 και στόχευε στην προστασία του νησιού από Τούρκους, αλλά και τους Ενετούς.

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Η Νίκη της Σαμοθράκης -ανεπανάληπτο δείγμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης- είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών» ή Καβείρων, παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884. Η Νίκη καταφθάνει πάνω σε πλώρη πλοίου για να στρέψει τους νικητές σε ναυμαχία. Ήταν στημένη πάνω σε τεχνητή λιμνούλα ώστε η παράσταση να αποκτά αληθοφανή χαρακτήρα. Χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ. Το άγαλμα έχει ύψος 3,28 μ (με τα φτερά) και 5,58 με το πλώρη του πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα. Φιλοτεχνήθηκε σε λευκό παριανό μάρμαρο για να τιμήσει τη θεά Νίκη αλλά και μια ναυμαχία – δεν είναι βέβαιο ποια. Από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει διάφορες κινήσεις και προσπάθειες για την επάνοδο της Νίκης της Σαμοθράκης στην πατρίδα της, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΒΕΙΡΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Τα Καβείρια μυστήρια ήταν θρησκευτικές, αποκρυφιστικές τελετές, οι οποίες γινόταν προς τιμή των Καβείρων και το περιεχόμενο τους δεν έχει αποκαλυφτεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Η θρησκεία των Καβείρων και οι μυστηριώδεις ιεροτελεστίες τους , ενέπνεαν παντού τον φόβο και τον τρόμο, επειδή οι Κάβειροι ήταν πολύ σκληροί όταν επέβαλλαν τιμωρίες. Όποτε ξεσπούσε η οργή των Καβείρων, τα αποτελέσματα ήταν φρικτά. Κύριο χαρακτηριστικό των Καβείριων μυστηρίων ήταν η μυστικότητα που επικρατούσε μεταξύ των μυημένων. Όποιος αποκάλυπτε έστω και το παραμικρό μυστικό τιμωρούνταν με θάνατο! Ο Σωκράτης υποστηρίζεται ότι ήπιε το κώνειο επειδή ακριβώς αποκάλυψε μεγάλες αλήθειες για τα απόκρυφα τελετουργικά και τα συνθηματικά των μυστηρίων. (πηγή: pyles.tv)

Η μύηση στα μυστήρια, συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

Σήμερα –σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων του νησιού- υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε τακτικές ημερομηνίες, τον Αύγουστο, οι σημερινοί πιστοί του αρχαίου τελετουργικού, επιστρέφουν στην Σαμοθράκη για να μυηθούν σε μυστικές τελετές των Καβείριων μυστηρίων.

Στα Καβείρια Μυστήρια έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όσοι μυούνταν στα μυστήρια των Καβείρων έλεγαν πως αποκτούσαν τη δύναμη να αποφεύγουν τους κινδύνους, να πετυχαίνουν στις πιο αβέβαιες προσπάθειες και να νικούν τους εχθρούς. Η ιστορία αναφέρει πως η σημασία των μυστηρίων αυτών ήταν τόσο σπουδαία ώστε ακόμη και οι βασιλιάδες επισκέπτονταν την απόμακρη και άγρια Σαμοθράκη προκειμένου να μυηθούν στα μυστήρια. Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β’ και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη.

Το απόκρυφο τελετουργικό της μύησης

Η μύηση γινόταν όταν η ομάδα ή το άτομο αποφάσιζε να παρουσιαστεί στους θεούς και όχι μόνο κατά την εποχή των εορτών. Στα μυστήρια αυτά: 1. μυούνταν άντρες, γυναίκες και παιδιά τη νύχτα, αφού προηγουμένως καθαρίζονταν και πλένονταν. 2. Κατά τη μύηση έβαζαν τον υποψήφιο πάνω σε θρόνο γι’ αυτό και η μύηση ονομαζόταν θρονισμός. Στο κεφάλι του μυούμενου έβαζαν στεφάνι ελιάς και γύρω από την κοιλιά μία κόκκινη λωρίδα που θα τον προφύλαγε από κάθε κίνδυνο. 3. Μετά έπρεπε να κάνουν νηστεία. 4. Παράλληλα, τους υποχρέωναν να παρουσιάσουν και τον κηδεμόνα τους για να βεβαιώσει πως είχαν καλή διαγωγή και για να εγγυηθεί γι’αυτούς στο μέλλον. 5. Στη συνέχεια ακολουθούσε ο ιερός χορός, όπου οι μυημένοι χόρευαν γύρω του. 6. Στο τέλος, οι μυούμενοι ορκίζονταν πως θα κάνουν ενάρετη ζωή και πως θα τηρήσουν για πάντα αυτά τα μυστικά. Όσο καιρό διαρκούσαν οι μυστηριώδεις γιορτές των Καβείρων, έσβηναν όλες τις φωτιές και άναβαν μια καινούργια με τον ιερό πυρσό που έφερναν από τη Δήλο. Οι μυήσεις γίνονταν σε ορισμένη εποχή του χρόνου και διαρκούσαν εννέα ημέρες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

  • Δημαρχείο : 2551 – 350800
  • Νοσοκομείο: 25510 – 41217
  • Αστυνομία: 25510 – 41202
  • Λιμενικό: 25510 – 41305
  • Πρυσοσβεστική: 25510 – 41129
  • Ιαματικά Λουτρά: 25510 – 98229
  • Λαογραφικό Μουσείο: 25510 – 41227
  • Camping: 25510 – 98244 / 98291